We herhalen even een brief uit 2009, maar nu 2015 krijgen we nog steeds van dergelijke berichten binnen.

Respijtzorg.
Ik weet dat je er gebruik van kan maken als je als mantelzorger de zorg even wilt/moet overdragen. En het is ook heel goed, dat het georganiseerd wordt.
Maar ik zit met een probleem.

Ik verzorg mijn vrouw, dag en nacht.
Ze rekent op mij en wil eigenlijk niet dat iemand anders haar verzorgt. Ze weet dat ik haar goed ken, dat ik weet wanneer wat moet gebeuren als zij zich niet goed voelt. Ik ben helemaal op haar ingespeeld. Ik weet hoe ze moet liggen en als ze moet zitten, waar welke ondersteuning dan nodig is. Ik weet wanneer ze wat moet drinken en eten. De verzorging van eventuele smet- of dreigende doorligplekken is bij mij in goede handen en dat weet ze. Als ze naar het toilet moet of gewassen moet worden, help ik haar zoals wij samen daarvoor een oplossing hebben gevonden.
Ik vind het zelf ook heel bezwaarlijk om de zorg eigenlijk uit handen te geven, omdat ik me dan toch afvraag of het wel goed gaat.
Maar de andere kant van de medaille is wel, dat ik zolangzamerhand nauwelijks nog tijd voor mezelf heb. Hobbies of een keer iemand alleen bezoeken, daar komt steeds minder iets van.

Mijn vrouw en ik willen niet dat zij opgenomen wordt in een verzorgingstehuis, maar ik vraag me wel eens af of en hoelang ik het nog kan volhouden.

..................

Mantelzorg Súdwest Fryslân hielp  Bas met het oplossen van de moeilijkheden, waarin hij zat.
Neem contact op met uw Gebiedsteam of met mantelzorgswf@ziggo.nl 
Lees ook verder bij Mantelzorginfo/Algemeen/Overbelaste mantelzorgers.