Eigenlijk zouden meer mensen anderen moeten helpen. Ik weet wel wat mantelzorgers zijn. Ik ken er veel. Die mensen zouden meer steun moeten krijgen.
Het is goed dat jullie daaraan ook op internet aandacht aan geven.

Mijn buurman verzorgt zijn vrouw al jaren.
Een moeder van het vriendje van mijn zoon heeft een gehandicapt kind, dat heel veel zorg nodig heeft. Die vrouw heeft samen met haar man de handen vol aan die zorg.
Een vriendin van mij verzorgt haar man met MS. Ik sprak haar laatst op de markt. Oh, wat zag ze er slecht uit. Ze sliep slecht, omdat haar man dag en nacht omwisselde. Dus hij strompelt 's-nachts door het huis en overdag slaapt hij. Haar hele ritme is zo ook in de war.

Ik help mijn buurman wel eens en ook mijn vriendin. Soms met boodschappen doen, maar ook wel eens met oppassen, zodat zij er even tussenuit kunnen.
Laatst moest de buurman een paar dagen naar familie, omdat een neef van hem overleden was. Toen heb ik gewoon die dagen de buurvrouw verzorgd. Dat kon ik er best eens een keertje bij hebben. Buurvrouw is een lief mens, maar soms wel een beetje in de war. Dat vind ik wel eens moeilijk. Dan weet ik soms even niet hoe ik haar moet antwoorden. Maar over het algemeen komen we er goed uit.

Die mantelzorgers moeten er ook eens uit kunnen. En we zouden eigenlijk daarom elkaar wat meer moeten helpen. Vind ik. Dat was vroeger heel gewoon in het dorp. En dat moet weer heel gewoon worden. Je krijgt er ook veel warme reacties op terug. Dat is leuk. Ik zie dat veel jongelui dat ook best willen doen.

Ik weet niet of jullie wat met mijn lange verhaal kunnen.

Groeten van mij, Nel.

Redactie Mantelzorg Súdwest Fryslân:
Nel, je bent een kanjer! Wat jij doet is fantastisch. Je schrijft ook dat je er veel warmte voor terug krijgt.
Het is een belangrijk onderwerp en daarom gaan we jouw e-mail nòg langer maken.


Je buurman, die moeder en je vriendin zijn inderdaad mantelzorgers.
Mantelzorgers zijn elke dag en 7 dagen per week aan het zorgen voor degenen die hun dierbaren zijn. Soms zelfs bijna 24 uur per dag.
Mantelzorgers vinden dat vanzelfsprekend "gewoon", net zoals jij het "gewoon" vindt wat jij doet, omdat je van die ander houdt.
Maar de zorg voor die ander kan meer dan gewoon worden, die zorg kan zwaar overbelastend voor je worden. Bij mantelzorg gaat dat vaak stapje voor stapje. Je hebt het niet in de gaten, je bent zo druk.

Mantelzorgers krijgen naast het zorgen vaak ook te maken met allerlei extra administratie, regeltaken, contacten met allerlei instanties. Ga maar door.
En dan is het heel goed als een mantelzorger af en toe een vervanger heeft en dan er even tussenuit kan. Een paar uurtjes per dag, of af en toe een paar dagen om even te kunnen ontspannen. Zo kan een mantelzorger het zorgen ook langer en beter volhouden.
Het tijdelijk vervangen van een mantelzorger heet Respijtzorg. De mantelzorger krijgt even uitstel (respijt) van zorg.

En dat doe jij, Nel! Jij geeft respijtzorg.
In deze internetkrant hebben wij daarover een hoofdstuk. En we gaan er meer aandacht aan besteden, omdat het zo noodzakelijk is.
Het is goed dat je zo je buurman of vriendin helpt.
Dat zouden meer mensen moeten doen.
Maar daarnaast moet het eigenlijk goed georganiseerd worden, zodat alle mantelzorgers, die het nodig hebben, er gebruik van kunnen maken.
(Zie ons hoofdstuk daarover).