MANTELZORGCOMPLIMENT

Beste redactie,

Wij geven onze buurvrouw elk jaar een geldbedrag voor de mantelzorg. Dat konden we aanvragen bij de Sociale verzekeringsbank. Zij doet heel veel voor ons.

Nu begrijp ik dat die betaling voor mantelzorgers stopt en dat de gemeente dit moet doen.

Maar bij de gemeente weten ze nog van niets. Weet u hoe het zit. Wij willen heel graag onze buurvrouw een extraatje geven.

Met vriendelijke groet,

Familie De Boer

Reactie van de redactie:
Het mantelzorgcompliment is inderdaad afgeschaft. De gemeenten moeten hun mantelzorgers waarderen. De gemeenten hebben van het Rijk daarvoor geld gekregen.
De gemeente mag zelf bepalen hoe de mantelzorgers gewaardeerd worden. De wet (WMO) bepaalt wel dat de gemeente dat moet doen in overleg met mantelzorgers.
De gemeente Súdwest-Fryslân heeft nog niet bepaald hoe mantelzorgers gewaardeerd gaan worden en heeft er ook nog geen overleg over gehad met mantelzorgers. Wij kunnen dus u niet vertellen of en welke waardering uw buurvrouw over het jaar 2015 gaat krijgen.
Sommige gemeenten stellen een geldbedrag ter beschikking, maar ook komt voor dat gemeenten kado-bonnen geven, of aan mantelzorgers deelname aan bepaalde activiteiten beschikbaar stelt.
Zodra het voor onze gemeente bekend is zullen wij er aandacht aan besteden.